Răspunsul ierarhului – 24 octombrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Sărut mâna! Mă numesc ….. și sunt din județul Iași, am 29 de ani și am terminat Seminarul Teologic la Iași, apoi am făcut Facultatea de Teologie Ortodoxă la Sibiu, vreau să vă întreb dacă pot participa la examenul de capacitate preoțească?”
M.D.

Doamne, ajută!

Când se va organiza examenul de capacitate preoțească veți putea candida, desigur, împlinind toate rânduielile stabilite de hotărârile Sfântului Sinod.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, v-am trimis o întrebare pe pagina de Facebook, nu știam de această adresă de email, dar se pare că, consilierii dumneavoastră nu v-au adresat-o, nădăjduiesc ca de data aceasta o să vi-o adreseze și o să-mi răspundeți pentru că este o chestiune ce mă frământă de mult și nu numai pe mine, ci pe majoritatea ortodocșilor români. Nădăjduiesc ca, consilierii să vă adreseze și întrebările incomode sau ciudate.

 

ÎNTREBAREA ESTE:

Am văzut că un credincios v-a reclamat că un anumit ….. termină slujbele și Tainele cu „Pentru rugăciunile părinților noștri și ale Cuviosului Arsenie Boca”, este vorba despre ….. care la sfârșitul slujbei ….. încheie exact cu acele cuvinte. Vă întreb așa, de ce în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu se ia o hotărâre în care să se încheie cu aceste practici necanonice și neortodoxe, pentru că nu-i un caz izolat acesta, mai sunt și alții, la ce ne mai trebuie nouă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dacă fiecare canonizează după capul lui și declară sfânt pe cine vrea, văd ca în anii acestea mai ales de după Revoluție toți care mor prin mănăstiri sunt declarați sfinți, nimeni nu mai ia în calcul că poate unii dintre ei, unii așa ziși sfinți, nu sunt sfinți, poate nici măcar nu s-au mântuit sau chiar sunt niște înșelați sau eretici, văd că acum în Biserica Ortodoxă Română este o modă ca toți să fie sfinți, pe când dacă punem mâna pe Paterice și Viețile Sfinților vedem că foarte mulți din cei pe care poporul îi considera ca sfinți și făcători de minuni și la care mergea popor mult, chiar ierarhi și preoți dintr-o evlavie bolnăvicioasă, erau înșelați de diavol, a se citi viața Sf. Nichita de Novgorod, Sf. Serghie etc.

V-am relatat 3 cazuri ca mărturie pentru a înțelege că nu vorbesc prostii și există această practică:

  1. Mănăstirea Paltin în care s-a pus spre închinare în biserică o icoană cu Pr. Iustin Pârvu cu aureolă;
  2. Mănăstirea Giurgeni, unde fostul stareț a fost declarat „sfânt” de obște și i s-a făcut rugăciune, vin credincioșii și i se închină în chip idolatru;
  3. Boroaia, unde fără aprobarea Sfântului Sinod s-a pus spre închinare trupul Pr. Argatu.

Exemplele pot continua.

ACEASTA ESTE ÎNTREBAREA MEA.

 

ACUM CE SCRIU AICI NU FACE PARTE DIN ÎNTREBARE, ESTE DOAR ARGUMENTAȚIE.

 

Înaltpreasfințite Calinic, dacă Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania, Înaltpreasfințitul Pimen al Sucevei înaintașul sfinției voastre, Preasfințitul Roman, Episcop-Vicar Patriarhal,părinții Arsenie Papacioc, Ioanichie Bălan, Adrian Făgețeanu, Dumitru Stăniloae, Roman Braga, Benedict Ghiuș, Teofil Pârâianu, Cleopa Ilie și alți mari duhovnici au vorbit despre înșelarea lui Arsenie Boca, Ilarion Argatu, Nil Dorobanțu, de ce tot se insistă cu canonizarea lor, când se știe despre practicile lor neortodoxe, anticlericale, inovaționiste, doar pentru că unii ierarhi au o evlavie bolnăvicioasă față de ei și pentru că unii speculează și fac bani, chiar nu ține seama nimeni din sinodul actual de cei menționați mai sus, mari duhovnici și ierarhi, care l-au și cunoscut pe Arsenie Boca. Cine-și asumă o astfel de canonizare dacă ei nu sunt sfinți, poate că sunt eretici și înșelați și sunt trecuți în calendar pentru că se face o presiune pe Sfântul Sinod, cine-și asumă idolatria… Nu se observă că la Prislop s-a ajuns la idolatrie? Iată ce zicea Înaltpreasfințitul Pimen când a fost întrebat de Arsenie Boca și Ilarion Argatu, despre care a zis că se ocupau cu vrăjitoria:

„Să știți că sunt mulți așa ziși mari duhovnici care au rămas în conștiința oamenilor ca fiind sfinți, dar în realitate unii dintre ei au fost niște escroci și alții înșelați de diavol. Credincioșii de azi nu mai caută mântuirea, fug după minuni, nu-L mai caută pe Hristos, fug după «icoane care plâng»…” Înaltpreasfințitul Pimen al Sucevei ✝️2020

 

Nu-i destulă înșelarea de la Vladimirești, Maglavit (văd că acolo s-a reluat cultul înșelatului Petrache Lupu), Pucioasa etc???

IERTAȚI-MĂ DACĂ VĂ SUPĂR, dar aștept o lămurire.”

M.G.E.

Doamne, ajută!

Răspunsul la întrebarea privind pomenirea unor persoane necanonizate la Otpust l-am dat pe rubrica Răspunsul Ierarhului. Cât despre pomenirea celor despre care faceți vorbire ca sfinți, nefiind din Eparhia Sucevei și Rădăuților, vă rog să vă adresați episcopilor locului.

Referitor la Părintele Ilarion Argatu, care este înmormântat la Boroaia, la scurt timp de la venirea mea ca arhiepiscop, de comun acord cu familia sfinției sale, a fost coborât sicriul cu trupul părintelui, care fusese pus spre închinare, în mormântul din care fusese scos, în așteptarea unei eventuale canonizări de către Sfântul Sinod.

Cât despre sfințenia sau nesfințenia celor enumerați de dumneavoastră, cu scuzele ce se impun, fiind o prerogativă a Sfântului Sinod, nu sunt eu în măsură să mă pronunț. Este posibil ca tot cu atâta reticență să fi fost privită și lista cu numele unor oameni sfinți alcătuită de Sfântul Mitropolit Dosoftei, listă care s-a împlinit 100%.

De unde putem ști noi ce va fi în timp, mai ales că vreo câțiva sunt propuși spre canonizare în 2025? Dumnezeu însă pe toate le cunoaște și le va descoperi.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Cine este părintele ce a condus slujba de duminică de la Catedrală?”

S.S.

Doamne, ajută!

Protos a fost Părintele Arhimandrit Hrisostom Rădășanu de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Bucurii!

„O delegație a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va fi prezentă, pe 20 octombrie, la Ministerul Fondurilor Europene, unde va semna patru contracte de finanțare pentru renovarea a două biserici din lemn și a două mănăstiri, în valoare totală de 6.500.000 de euro.

Este vorba despre mănăstirile Slatina și Arbore (câte 2.750.000 de euro).”

Ce se va face, mai exact la Mănăstirea Arbore?

M.C.

Doamne, ajută!

O prezentare detaliată a celor patru proiecte a fost publicată pe site-ul Arhiepiscopiei.

https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/patru-locasuri-de-cult-din-arhiepiscopia-sucevei-si-radautilor-vor-fi-restaurate-cu-fonduri-europene/

Dacă doriți mai multe detalii, vă puteți adresa maicii starețe și, respectiv, părintelui stareț de la cele două mănăstiri.

Pace și bucurie!

„Sărut dreapta!

Aș dori să știu cum pot să iau legătura cu Preasfințitul Damaschin.”

I.C.P.

Doamne, ajută!

Îl puteți contacta pe vlădica fie personal, solicitând o audiență Preasfinției Sale la biroul din cadrul Centrului Eparhial Suceava, fie pe email, la adresa [email protected].

Bucurii!