La începutul acestei săptămâni, a avut loc, la Suceava, întrunirea de constituire a Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, grup informal – la această dată – de inițiativă comunitară, prin voluntariat, în trei domenii de intervenție: Educație, Familie, Biserică. Un proiect de redimensionare a parteneriatului Școală-Familie-Biserică, ce se desfășoară cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Au răspuns invitației noastre de a ni se alătura și de a urma modelul de mărturisire prin fapte de credință al prințesei bizantine de odinioară, Maria Asanina Paleologhina, „Doamna Maria de la Mangop”, cum o numește Letopisețul, 180 de doamne și domnișoare, mame și fiice și bunici, care cred că stă în puterea fiecăreia dintre noi să împlinească binele, și îndemnul mântuitor al iubirii de semeni, și își doresc să poată ajuta. Ne-a fost auzit îndemnul nu doar în județul Suceava, ci și în Iași, Vaslui, Neamț, București, ba și la Chișinău, pentru că, oriunde ne-am întoarce, cineva ar putea avea nevoie de o astfel de formă de grijă. Iar pentru noi e o dovadă în plus că faptele în care îl așezi ca pe un semn de carte pe Hristos sunt în măsură să unească și să adune.
Iar dac-ar fi să parcurg, în treacăt și-n ordinea înscrierii, lista profesiilor pe care le au… profesor din preuniversitar și din universitar, învățător, medic, psiholog, asistent social, economist și administrator de firmă, hairstylist, consultant ONG, agent de poliție, farmacist, feliator de pâine, magaziner, asistent medical comunitar, vânzător, student, asistent medical, avocat, sportiv, consilier superior în administrația locală, inginer, profesor formator, casier hipermarket, agent de vânzări, pedagog, secretar notariat, consilier juridic, trainer, medic stomatolog, bibliotecar, asistent farmacie, secretar școală, cântăreț bisericesc, îngrijitor, pensionar, merchandisier, tehnician dentar, funcționar admnistrativ. Și da, între ele și preotese.
Cea dintâi membră de onoare și ambasador de valori a comunității noastre este sportiva Ancuţa-Nicoleta Bodnar, campioană olimpică en titre la canotaj, una dintre „fetele de aur” ale României, medaliată de curând cu aur la proba de dublu vâsle feminin, de la Campionatele Mondiale de la Racice (Cehia), care ne-a și onorat cu prezența la eveniment și cu angajamentul său de susținere.
Valoarea de referință, asumată pentru întreaga activitate, a Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” este binele. Binele multiplicat după îndemnul și modelul hristic, binele făcut mai cu seamă din drag de oameni și nu de milă, binele făcut cu ceea ce avem la îndemână. De altfel, cu același prilej, a și fost lansat primul nostru proiect: Două mâini de făină. Un program de voluntariat social-caritabil și educațional, de responsabilitate socială, domeniul bună guvernanță, la care sunt invitate să participe toate doamnele și domnișoarele care cred, ca și noi, că binele și bunătatea, generozitatea, munca și rugăciunea sunt tot atâtea sinonime pentru omenie. Fiecare dintre ele va face ca din doar „ Două mâini de făină” să aducă o bucurie, să marcheze o minusculă schimbare în bine, să inspire grijă și încredere celor din jur, familie, comunitate parohială și/sau socială, Școală și Biserică.
Reiterăm invitația noastră de a ni se alătura alte și alte femei, care cred în valorile pe care se fundamentează proiectul și pe care le susținem cu consecvență – educație, familie, biserică – iar înscrierea se realizează prin completarea formularului atașat: https://forms.gle/qyheMBqfgLBAa1mA8