Întâlnirea de lucru a profesorilor de religie din județul Suceava, eveniment metodic anual, la care au participat atât profesorii titulari, care predau disciplina în unitățile de învățământ din județ, cât și profesorii suplinitori pe catedrele de religie, în acest an școlar, s-a desfășurat ieri, 23 septembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial.
„Motivație și inovație în predarea creativă a religiei”, a fost tema centrală abordată în cadrul întâlnirii – cheie de boltă a consfătuirii, tematică pe cât de actuală, pe atât de necesară în contextul educațional al zilelor noastre.
După binecuvântarea de început, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a vorbit participanților despre dăruirea profesorului și despre nevoia descoperii sale lăuntrice atunci când le este călăuză copiilor și tinerilor.
Evenimentul a cuprins și o serie de ateliere menite să sprijine cadrele didactice în activitatea pe care o desfășoară în școlile din care face parte, atât în beneficiul elevilor, cât și pentru instituțiile pe care le reprezintă. Comunicările au avut în centru dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare, gestionarea emoțiilor în situații de criză, precum și detaliile/aspecte legate de activitatea administrativă.
„Branding personal și instituțional”, a fost prima prezentare a acestei întâlniri, susținută de pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. A fost adusă în atenție importanța conștientizării faptului că mesajele transmise pe rețelele de socializare implică și imaginea instituției pe care o reprezintă.
În cadrul evenimentului a fost prezentată activitatea de informare și instrumentalizare Reziliență emoțională și socială în situații de criză (post-pandemie/război) de inspectorul de religie, prof. Daniela Ceredeev, formator național în programe de sustenabilitate și responsabilitate socială, inițiator și moderator al consfătuirii. Totodată, au fost aduse cuvinte de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în proiectele desfășurate de Inspectoratul Județean Suceava, dar și de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în ultimul an.
Agenda zilei a cuprins și Diagnoza procesului educațional pentru disciplina religie și analiza activităților desfășurate în anul școlar 2021-2022, Prezentarea cadrului normativ specific privind organizarea procesului de învățământ, în anul școlar 2022-2023, și Analiza Raportului centralizat al resurselor educaționale deschise la nivelul disciplinei. Totodată, a avut loc Comunicarea planului județean operațional de formare a profesorilor de religie în anul școlar 2022 – 2023, a portofoliului de activități de formare, organizate la nivelul disciplinei, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, precum și Programarea activităților și atelierelor de învățare colaborativă la nivelul cercurilor pedagogice, în anul școlar 2022-2023.
Dascălii participanți s-au bucurat de prezentarea și consultarea Salonului Cărți pentru suflet al Editurii Crimca a eparhiei sucevene, înființată acum doi ani la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Tot astăzi a avut loc și vernisarea și turul galeriei fotografice Copii și cărți, imagini realizate de Sectorul Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Au fost evidențiate rezultatele obținute de elevii școlilor sucevene, de la toate cultele reprezentate în județ, la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare în specificul disciplinei, cuprinse în calendarul Ministerului Educației. Totodată, au fost subliniate impactul și rezultatele celor 22 de programe și proiecte de nivel eparhial/județean, regional și național, organizate în anul școlar precedent de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Calitatea și diversitatea sesiunilor de formare continuă la care au participat profesorii de religie în perioada de referință au fost alte subiecte discutate în cadrul întâlnirii.
A fost evocată, de asemenea, atenția pe care Preafericirea Sa, Părintele Patriarh Daniel, a acordat-o „Programului național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu – Biblia călătoare și sfințitoare”, prin acordarea binecuvântării de a organiza o expoziție itinerantă omonimă în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei și prin acordarea Diplomei de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” întregului program.
Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea galeriilor de carte, de fotografie, dar și cea în care au fost expuse obiecte deosebite cu reprezentarea Sfintei Cruci, realizate manual de către elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Suceava.
Irina Ursachi