„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Părinte!
Mă numesc … și aș dori să vă întreb ce pot face dacă vreau să mă duc să mă spovedesc, dar mama nu mă lasă și am insistat foarte mult, dar tot nu e de acord pentru că spune să mai aștept o săptămână ca să rezolv întâi alte probleme. Dar eu mă simt foarte rău de 3 săptămâni cu inima și deși nu știu dacă am vreo problemă cardiacă, îmi este foarte frică să nu mor nespovedită, întrucât am niște dureri puternice la inimă. Nu știu cum să fac să mă lase să merg la spovedit zilele următoare, la părintele duhovnic și din cauza aceasta am ajuns să mă cert și foarte rău cu ea, deși nu vreau, și nu știu cum ar trebui să procedez? Ei îi este frică de fapt că dacă mă duc să mă spovedesc, o să mă duc să mă călugăresc și nu e de acord. Eu voiam să fac acest lucru, deși nu știu când ar fi momentul și la ce mănăstire să merg. Îmi puteți da niște îndrumări?
Iertați-mă!”
Doamne, ajută!
Dacă nu aveți posibilitatea să mergeți la duhovnicul dumneavoastră, încercați să îl contactați altfel, pentru a vă sfătui, și nu neglijați sfatul părinților.
Cu Dumnezeu înainte!
„Sărut dreapta, părinte!
Vin cu o întrebare legată de biserica de la noi din sat. Biserica, după cum bine știți, este monument istoric, nu ar trebui să fie deschisă zilnic?
Am întrebat preotul paroh, dar nu am primit un răspuns concret, dar nici nu am mers mai departe să întreb autoritățile locale despre ce s-ar putea face sau să propun încadrarea bisericii ca monument turistic, cu toate că ar merita. Merită să încerc acest lucru?
Mulțumesc și Doamne-ajută!”
Doamne, ajută!
Din păcate sunt monumente UNESCO care nu au posturi de muzeografi/ghizi în schema de funcțiune. Cât despre Biserica „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din localitatea Rădășeni, ctitorită de voievodul Ștefan Tomșa II între 1611 și 1622, ca să fie deschisă zilnic ar avea nevoie, ceea ce este mai puțin probabil, de un post de ghid din fonduri proprii. Să nădăjduim în vremuri mai bune!