Cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”, Mănăstirea Părhăuți, înființată la începutul acestui an, găzduiește în aceste zile numeroase evenimente liturgice, menite să aducă bucurie duhovnicească în sufletele celor care îi trec pragul.
Manifestările prilejuite de hramul aniversar au debutat vineri seara, 17 iunie 2022, când mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a fost adusă pentru a binecuvânta credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Odorul de mare preţ a fost adus pentru două zile din tezaurul Parohiei „Sfântul Gheorghe” Nou din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Delegația, condusă de părintele dr. Emil Nedelea Cărămizaru, a fost întâmpinată cu mare bucurie de un sobor de slujitori, în frunte cu protos. Siluan Bouleanu, starețul Mănăstirii Părhăuți, alături de monahi și monahii de la mănăstirile bucovinene, precum de numeroși credincioși care au venit cu evlavie și dragoste, purtând în mâini flori sau lumânări aprinse, să cinstească sfintele moaște ale Arhiepiscopului Mirei Lichiei. La eveniment a fost prezent și domnul dr. Alexandru Prelipcean, asistent universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, fiul al satului.
În continuare, la ceas de vecernie, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, alături de un fragment din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, odor al Mănăstirii Părhăuți, au fost purtate în procesiune în jurul locașului care sărbătorește anul acesta cinci veacuri de existență, în sunet de toacă și în bătaia clopotelor.
Sfintele moaște au fost așezate mai întâi în biserica mănăstirii, iar mai apoi în baldachinul special pregătit și împodobit, în curtea așezământului monahal.
Programul liturgic a continuat cu săvârșirea, în biserica mănăstirii, a slujbei Privegherii și a Tainei Sfântului Maslu, dar și cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, grabnic ajutător și ocrotitor, rămân spre închinare la Mănăstirea Părhăuți până în după-amiaza zilei de duminică, la ora 17:00, când delegația Bisericii „Sfântul Gheorghe” Nou se va îndrepta spre București.
Bucuria zilelor de hram a continuat astăzi, 18 iunie 2022, când în mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în incinta lăcașului de cult, nu înainte de a se închina la moaștele aflate în baldachinul de la intrarea în incinta mănăstirii.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat importanța evenimentelor aniversare care încununează sărbătoarea Mănăstirii Părhăuți. Totodată, a vorbit despre darul pe care biserica l-a primit în aceste zile, mâna Sfântului Ierarh Nicolae, evocând totodată cele mai importante virtuți ale Arhiepiscopului Mirelor Lichiei, model al trăirii întru Hristos. Nu în ultimul rând, în contextul anului 2022 ca an omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să răspundă chemării lui Dumnezeu.
„Domnul Hristos ne cheamă să ne sfințim viața. El ne cheamă să ne înnoim puterile sufletești și nu ne lasă singuri să facem lucrul acesta, ci ne dă harul Lui pe care îl primim la Botez și care devine lucrător în noi prin împărtășirea cu Sfintele Taine, dar și pe măsura în care noi participăm la viața Bisericii, pe măsura în care noi trăim credința, în care noi ne rugăm și-L chemăm pe Dumnezeu să vină în viața noastră. (..) Noi trebuie să înmulțim rugăciunea în viața noastră. Trebuie să dedicăm o parte din timpul dăruit de Dumnezeu nouă, să-l dedicăm pentru cele duhovnicești, să-l folosim pentru a ne hrăni și sufletul, așa cum ne îngrijim de trupul nostru. Și știți dumneavoastră câtă grijă avem să ne facem haine frumoase, să ne facem haine care să fie pe măsura noastră, să ne facem haine care să fie împodobite frumos, ca atunci când ieșim în societate toți să ne admire. Mai rar însă ne gândim să ne facem o haină a sufletului care să fie împodobită cu virtuți și cu fapte bune și care să ne facă în societate să-i chemăm, să-i atragem pe toți spre noi prin ceea ce suntem, nu prin hainele pe care le purtăm. (…) Pe măsura în care noi ne rugăm, pe măsura în care noi trăim credința, conștientizăm mulțimea darurilor pe care le primim de la Dumnezeu și nevrednicia noastră. Conștientizăm faptul că fără rugăciune care este respirația Duhului, care este respirația Bisericii, noi nu putem crește, nu putem să ne dezvoltăm duhovnicește, nu putem să simțim prezența Harului Duhului Sfânt în viața noastră.”
La final, părintele stareț, protos. Siluan Bouleanu, a mulțumit ierarhului și soborului pentru împreuna slujire, credincioșilor pentru dragostea pe care o arată Bisericii și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru arhiereasca binecuvântare. Apoi i-a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin placheta omagială a Anului Jubileu și i-a dăruit o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae. La rândul său, Preasfinția Sa a oferit obștii monahale o icoană cu reprezentarea Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, ocrotitorul Eparhiei Basarabiei de Nord.
Mâine, 19 iunie, în Duminica Tuturor Sfinților, hramul Mănăstirii Părhăuți, în mijlocul credincioșilor se vor afla trei ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Sărbătoarea Mănăstirii Părhăuți, prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”,face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Amintim faptul că anul acesta se împlinesc și 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.
Mănăstirea Părhăuți
Biserica „Tuturor Sfinților” din Părhăuți, considerată una dintre cele mai reprezentative ctitorii boiereşti din prima jumătate a secolului al XVI-lea, a fost ctitorită de Gavriil Trotuşan, mare vistiernic și logofăt al Țării Moldovei sub cinci domni, ca loc de închinare şi mai ales ca necropolă pentru familia sa.
Potrivit pisaniei, locașul a fost ridicat în vremea domniei lui Ștefăniță Vodă și a fost sfințit la 15 iunie 1522: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu pan Gavriil Trotușan logofăt a zidit această biserică în numele Tuturor Sfinților care au strălucit în toată lumea, pentru mântuirea sa și a soției sale Ana, în zilele evlaviosului și de Hristos iubitorului Io Ștefan Voievod, Domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, la anul 7030 luna iunie 15”.
Din punct de vedere arhitectural, planul, zidurile de piatră, dar și lipsa absidelor laterale și a turlelor definesc caracterul deosebit al bisericii. Pictura, realizată în jurul anului 1530, este asemănătoare celei care împodobește Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Din nefericire, fresca a fost puternic degradată din cauza faptului că pentru o perioadă îndelungată biserica a rămas fără acoperiș. Cu toate acestea, se păstrează numeroase reprezentări, între care în bolta pridvorului pot fi identificate scene din viața Sfântului Ierarh Nicolae. Un aspect deosebit este dat de faptul că în tabloul votiv ctitorul, Gavriil Trotușan, nu este reprezentat cu biserica în mână, ci în genunchi în fața Mântuitorului Iisus Hristos.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în cadrul Ședinței Permanenței Consiliului Eparhial Suceava din 26 ianuarie 2022, s-a aprobat înființarea Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți, comuna Todirești, ca mănăstire de călugări.