„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră! Vă rog să îmi iertați îndrăzneala.
Am observat că, de un timp, nu mai sunt filmate și nu mai apar predicile Preasfințitului Damaschin. Voiam să vă rog, dacă se poate, să se posteze și predicile Preasfințitului, pentru că sunt de un mare folos duhovnicesc pentru toți credincioșii! Mulțumesc și iertați!”
Doamne, ajută! Răspunsul consilierului responsabil pentru Sectorul Media și Comunicare este următorul:
„Stimată doamnă,
În data de 16 iulie 2021, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a răspuns unei întrebări asemănătoare în cadrul acestei rubrici, ce poate fi consultat aici – https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/raspunsul-ierarhului-16-iulie-2021/. Totodată, pentru a fi la curent cu toate transmisiunile slujbelor, predicile, conferințele, concertele sau alte materiale video realizate de Sectorul Media și Comunicare, vă rugăm să vă abonați la canalul oficial de Youtube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților https://www.youtube.com/c/ArhiepiscopiaSuceveișiRădăuților. Vă mulțumim!”
„Bună! Îmi puteți spune vă rog de ce nu se mai poate a boteza fără a fi cununați? Mulțumesc!”
Doamne, ajută! De botezat, puteți boteza cu prietena dumneavoastră, necununați fiind, numai că, înrudindu-vă spiritual prin botezarea împreună a unui copil, nu vă veți mai putea cununa. Să nu fie!
„De ce nu au voie deloc femeile în excursie la Muntele Athos? Sunt dezamăgiți soții.”
Doamne, ajută! O tradiţie străveche, transformată în secolul al X-lea în lege, Legea Avatonului, spune că în Muntele Athos nu are voie să intre nicio femeie, cu excepția Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui loc. Potrivit legii, păstrată cu strictețe de mai bine de o mie de ani, femeile se pot apropia doar pe mare de coasta peninsulei grecești pe care se află mănăstirile athonite, fără a putea coborî pe țărm. Nu este o formă de discriminare, cum ar crede unii, ci o formă de cinstire a Maicii Domnului, Athos-ul fiind considerat Grădina Maicii Domnului, locul în care ea s-a arătat de nenumărate ori și a săvârșit minuni.
O rânduială asemănătoare a fost stabilită și în alte mănăstiri ortodoxe, precum Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit din Israel, Mănăstirea Frăsinei din România, ctitoria Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Mănăstirea Sfântul Visarion – Dosikou din Grecia. Pace și bucurie!