„Sărut mâna! În zilele noastre sunt foarte mulți tineri care au relații de câțiva ani, locuiesc împreună, trăiesc în desfrânare și decid să se căsătorească după un anumit timp. Cât de mare este acest păcat în fața lui Dumnezeu? După săvârșirea Tainei Cununiei se iartă aceste păcate? Sănătate și Doamne, ajută!”
Doamne, ajută! 1. Cât de mare este păcatul? Incomensurabil! Și totuși curabil prin renunțarea la el, prin venirea în sine, prin spovedanie și pocăință. 2. Căsătoria este un fel de venire în sine, dar care necesită și ceva canon și pocăință, ca mulțumire a iertării. Doar prin pocăință omul își poate recâștiga strălucirea. Este un fel de candelă care luminează persoana. Despre aceasta am scris într-o carte intitulată „Meditații filocalice”. Dar dumneavoastră citiți Filocaliile! Mult succes!
„Felicitări cu ocazia aniversării hirotoniei întru arhiereu!
De ce monahii de la … sunt trimiși să studieze la Sibiu și nu la Iași? Facultatea din Mitropolia Moldovei nu este una bună? (O completare!) Mă iertați, știam că în alte eparhii nu se dă binecuvântare pentru a urma o facultate din afara mitropoliei eparhiei sufragane și de asta întrebasem.
Într-adevăr, fiecare chiriarh are libertatea și slujirea de a decide cele de cuviință spre folosul fiilor duhovnicești, ținând cont de specificul fiecărei situații.
Mă iertați, sper că nu vă supărați pentru că m-am adresat Înaltpreasfinției Voastre cu această nelămurire!”
Doamne, ajută! De ce le-am dat binecuvântare? Pentru că Facultatea de Teologie de la Sibiu este o instituție de tradiție și prestigiu. Însă, dacă vă veți interesa, de când sunt chiriarh în Suceava, spre deosebire de anii trecuți, foarte puțini s-au înscris la alte facultăți din țară. Facultatea de Teologie din Iași este, pentru Suceava, prioritară!
„Sărut mâna, Înaltpreasfinția voastră. Sunt o credincioasă din Parohia …., unde ați numit un alt preot în locul preotului …. Acest preot, ……., nu se implică în slujba de zi cu zi. La Canon nu s-a prezentat. A anunțat că va face Sfântul Maslu și iarăși nu s-a prezentat. Pe data 20.03 s-a prezentat alt preot. Și astăzi, de Buna Vestire, credincioșii l-au așteptat în sfânta biserică, dar nu s-a prezentat și nici nu răspunde la telefon. Vă rugam să ne ajutați să avem un preot care să ne reprezinte și pe noi în parohie. Credincioși stau și se întreabă cine îi va împărtăși. Vor fi Săptămâna Deniilor și Slujba de Înviere, dacă nu se va prezenta? Vă rugăm din suflet, ajutați-ne să avem un preot cum trebuie la noi, în Parohia …… Vă mulțumim!!! Doamne, ajută!!
Doamne, ajută! Situația parohiei dumneavoastră a fost explicată de părintele protopop astfel: „Pe data de 20.03 părintele ….. a fost plecat cu soția până la Oradea (probabil la tratament n.n.), și a fost înlocuit de părintele Emil Bărboșelu, directorul Departamentului Cimitire din cadrul Centrului Eparhial.
În ziua praznicului Bunei Vestiri, în drum spre biserică, părintelui ….. i s-a făcut rău și a ajuns la spitalul din ….. cu tensiunea 9, ulterior fiind transferat la Suceava pentru investigații, motiv pentru care nu a răspuns la telefon decât spre seară.
Astăzi a slujit la parastas un părinte pensionar de la ……, iar mâine la Sfânta Liturghie și la înmormântarea de după va sluji din nou același părinte.
Aseară am vorbit la telefon cu părintele ….. și este considerabil mai bine cu vocea. Voi încerca luni să aflu mai multe despre starea lui de sănătate, însă nădăjduiesc să fie bine! Din cât îl cunosc eu pe părintele …., este echilibrat și cred că poate face treabă bună și în parohie, dacă este sprijinit.”
Aceasta este motivarea părintelui protopop privind absența părintelui …. din parohia dumneavoastră, la care chiar nu am ce să adaug și nici cu ce să îl acuz. Din păcate, condițiile de acum nu ne permit angajarea a câte doi preoți în fiecare parohie din mediul rural, indiferent de numărul credincioșilor, pentru a evita astfel de situații nefericite, având în vedere că nimeni nu alege sau nu își dorește să aibă probleme de sănătate. Până atunci, ne mulțumim cu suplinirea părinților pensionari, cărora le mulțumim! Pace și bucurie!