Astăzi, 15 ianuarie 2022, Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Mănăstirea Putna, începând cu ora 12.00. Manifestarea, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a început cu o slujbă de pomenire pentru poetul național al românilor, Mihai Eminescu, și pentru făuritorii Serbării de la Putna din 1871, săvârșită în biserica mănăstirii. La finalul acesteia, părintele stareț, Arhim. Melchisedec Velnic, a rostit câteva gânduri pentru iubitorii de Eminescu și de cultură românească: „Cu fiecare faptă bună a noastră pe care o facem și cu fiecare gând pe care noi îl îndreptăm către aproapele, arătăm cultura și rădăcina pe care le avem. Facă Bunul Dumnezeu ca ziua de astăzi, de pomenire a marelui Eminescu, cât și Ziua Culturii Române, să ne fie nouă prilej de bucurie și permanent să ne întrebăm cât am citit, ce am citit și să nu treacă nicio zi din viața noastră fără să citim o pagină din Sfânta Scriptură, din cărțile bune, din Eminescu. Căci de multe ori vorbim despre Eminescu fără ca să-l citim și fără ca să-l cunoaștem”.
Manifestarea a continuat în fața statuii poetului Mihai Eminescu, aflată în incinta mănăstirii, cu depunerea unor coroane de flori din partea instituției Prefectului Județului Suceava, domnul Gheorghe-Alexandru Moldovan, Consiliului Județean Suceava, prin vicepreședintele Niculai Barbă, Primăriei Comunei Putna, prin domnul primar Gheorghe Coroamă, și Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), prin Alexandru Lungoci.
Cu această ocazie a fost lansat Albumul „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal. Putna, 2021”, care prezintă cronologia manifestărilor aniversare din 2021 dedicate împlinirii a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, de la Putna, printre ai cărei organizatori a fost și poetul Mihai Eminescu. Părintele stareț a adus mulțumiri tuturor celor care au fost alături de obștea mănăstirii în organizarea serbărilor de anul trecut, dar și acelora care au făcut posibilă apariția acestei lucrări.
Scriitorul Adrian Alui Gheorghe, care a fost invitat să prezinte albumul, a spus că acesta este „o trecere în revistă a unor momente, a unor secvențe, holograme care, dezvoltate, dau imaginea complexă care nu privește doar Mănăstirea Putna și momentul de aici, ci au reverberație la nivelul culturii române, la nivelul spiritualității românești și la nivelul națiunii române. Acest album mai demonstrează că istoria noastră, trecând prin biserică, s-a sacralizat, că ea, cultura română, trecând prin biserică a devenit sacră. Demonstrează faptul că persoane, artiști, scriitori, trecând prin biserică, s-au sfințit. E o demonstrație pe care o putem face cu argumente care se regăsesc în acest album”. Scriitorul nemțean a rostit și câteva gânduri despre Mihai Eminescu și despre ce înseamnă cultura astăzi: „Eminescu a adunat în opera lui tot ce dăduse cultura până în acel moment și a dat un sens și un rost, a creat o matcă de cultură românească. Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, de ziua lui Eminescu, dacă milioanele de români din România și din afară ar deschide o carte cu versuri de Eminescu, acel foșnet ar fi sunetul magic care ne-ar însufleți pe toți. (…) Fără cultura română nu eram nimic, nu ne puteam defini, identifica, recomanda în lume. Ea ne-a dat nume și identitate”.
Elevul Cosmin Țugui, câștigătorul concursului de discursuri din cadrul Serbării de la Putna din 2021, a prezentat câteva gânduri despre importanța acestei zile: „Ziua Culturii Naționale constituie unul dintre cele mai clare exemple în sensul asumării colective a unei identități individuale. Și mă refer, în mod evident, la personalitatea lui Mihai Eminescu, poetul nostru național. O personalitate care a fost însă prezentată adesea asemenea unui mit, un mit universal, izvorât cel puțin din perspectiva creatorilor și susținătorilor acestuia din dorința arzătoare a românilor de a deveni egalii celor mai mari, de a intra în universalitate”.
În continuare, domnul Nicolai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a anunțat câștigătorul premiului de excelență la ediția a XXXI-a a Festivalului literar „Mihai Eminescu”, organizat de Consiliul Județean prin Centrul Cultural „Bucovina”, Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborarea cu Uniunea Scriitorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Mănăstirea Putna, Biblioteca Bucovinei, Primăria comunei Putna, festival inclus în Zilele Culturii Naționale. Juriul, format din eminescologi și critici literari de renume din spațiul literar românesc, a acordat premiul pentru cel mai bun volum de exegeză eminesciană scriitoarei Mihaela Albu din București, pentru lucrarea Din exil… acasă… „cu Eminescu de mână”, o antologie de studii și articole din volumele dedicate lui Eminescu scrise în exil. Este o lucrare în care autoarea a intenționat, așa cum declară în prefață, să surprindă, „pe cât a fost posibil, în întregime ceea ce s-a scris despre poet și despre opera sa departe de țară”.
Manifestarea s-a încheiat cu un recital de muzică și poezie, susținut de elevii Școlii gimnaziale din Putna și Gura Putnei „Mitropolit Iacob Putneanul” – cor organizat de prof. Mariana Maloș, și de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.