Se cerneau fulgi mari din cer aseară, când am plecat dinspre Izvoarele Sucevei, de parcă albul neatins încă venea și el să ne amintească ce vindecare poate aduce omenia. Părea că-și scutură îngerii grija peste cei patru îngeri-copii, din cei șase cu care a binecuvântat Dumnezeu, ai familiei Popiuc.
Andrei, Petru, Ioana și Vasile – prunci care la 5, 11 și 12 ani pot da cui ar vrea să-i asculte o frumoasă și duioasă lecție de înțelegere a neîntâmplărilor care se abat peste noi – ne-au primit cu grija cu care unii oameni mari ar fi nimerit să-și aștepte și să-și întâmpine copiii. Ningea, vă spuneam, și se adânciseră în zăpada reavănă roțile mașinii centrului nostru eparhial, în care le aduceam, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, daruri de care-și fac oamenii în ziua lui Ignat, roade dintr-ale câmpului și lucrușoare de care are nevoie orice copil. Vasile, destoinic copil și vrednic și stăpân pe firea lui mărunțică!, s-a avântat să pună mâna pe o lopată și părea că nimic nu i-ar putea clinti hotărârea de a urni mașina din loc. Mi-a fost drag! Și l-am așezat în „casa de sus” a sufletului meu, acolo unde păstrez cele mai adânci povești de viață învățate de la copii și trăite împreună cu ei.
Cât timp părintele Benedict și părintele Dan au avut grijă să pună în rânduială darurile noastre pentru familia pe care Dumnezeu a încercat-o așa de greu, – căsuța lor fiind mistuită de flăcări în cumpăna nopții, iar sufletul îngenuncheat de plâns greu a neînțeles „de ce eu”? și a zădărnicire, cu doar câteva zile înainte de Sfântul Crăciun –, am tăifăsuit cu mai-micii mei prieteni înțelepți, și inteligenți, și sfătoși, crescuți cu rânduială de „copii de altar” și tare frumos educați și L-am mărit pe Dumnezeu în gând, pentru că știe să pună în toate și rost și întărire.
Nu mi-am îngăduit să las tăcerea grea a încercării prin care trec să se așeze între noi, și am vorbit despre câte-toate. Despre fratele lor mai mare, elev la un colegiu militar, despre sora lor în care se întruchipează bucuriile toate, despre părinții plecați în oraș să mai orânduiască grijile ce s-au năpustit acum peste ei, despre frământările de-a le fi ars cărțile de școală și de-a și le aștepta înapoi, despre macaraua în care și-a prins degețelul mezinul Andrei, încercând să ridice de la pământ sacul lui Moș Crăciun, în care oamenii (și nu voi spune „oamenii buni”, pentru că buni unii cu alții, pentru ei și pentru Dumnezeu, sunt chemați să fie oamenii!) au avut grijă și drag să îndese de toate.
Oare ați putea bănui ce griji poartă, acum, suflețelele acestea de copii? S-au mistuit cele 8 Psaltiri ale familiei (fiecare membru al casei având una numai a sa, însemnată cu numele din Sfântul Botez), icoanele sfinților ocrotitori și stiharele celor trei băieței care acum împlinesc rostuirea de copii de altar, la biserica parohială. De asemenea, și cărțile lor de istorioare și povestiri duhovnicești, nelipsite din sfatul și sfătuirile de drag și din drag de Dumnezeu și de lume, cu mama, ca și jocurile de șah și rummy, pentru timpul cu folos obișnuit în familie. Pentru că, spune mama, educația copiilor e pentru toată viața, și pentru lumea întreagă, și pentru slava lui Dumnezeu.
I-aș fi îmbrățișat la nesfârșit, cu încredințarea că mi i-a trimis și pe ei Cerul să mă învețe că-n fiecare zi poate fi timp de prefăcut sufletul în Betleem, în iesle primitoare, în „Casa Pâinii”, în casă de Crăciun. Le-am făgăduit că ne vom întoarce curând la ei. Și, personal, o voi face chiar mâine, împreună cu prieteni din școala, despre care v-am tot povestit, de la Berchișești. Copiii aceia sunt cel dintâi „Da. Putem ajuta!” pe care l-am primit atunci când ne-am propus să fim și noi mângâiere.
Și în scurt timp, s-a îngrijit și a binecuvântat Părintele nostru Arhiepiscop, vor ajunge către familia Popiuc alte și alte daruri, alte și alte mâini care știu să ajute și să mai slobozească din poveri, alte și alte mărturii că-n Biserică se pot vindeca și zăgăzui tulburările și încercările toate. Iar mâinile care ajută sunt mâini care se roagă.
(*Puteți ajuta, puteți fi mâinile care ajută.
Donațiile se pot face la Banca BRD; titular: Popiuc Viorel;
Cont: RO41 BRDE 340S V634 6541 3400; RON
Pentru informații și donații se poate apela și numărul de telefon 0746-981.235)