Răspunsul ierarhului – 19 august 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră, aș dori să vă întreb de ce la Sfânta Liturghie oficiată duminică, la hramul Mănăstirii Putna, nu au slujit decât maxim 20 de preoți? Țin minte că în alți ani era scena plină și erau mult mai mulți preoți slujitori la Sfânta Liturghie. În comparație cu ziua de 2 iunie, când la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou dea Suceava au fost în jur de 50 de clerici slujitori, de ce la Putna să fie doar 20? Nu vreau ca întrebarea mea să fie luată ca un reproș, este doar o curiozitate și mulțumesc anticipat pentru răspuns, cerându-mi totodată iertare pentru îndrăzneală.”

S.S.

Stimate domnule! La hramul Mănăstirii Putna, anul acesta, deşi nu s-a ieşit din pandemie, am slujit: 8 ierarhi, 14 preoţi şi 8 diaconi, ceea ce înseamnă 30 slujitori. Cei care nu au slujit în ziua hramului, au slujit fie noaptea în biserica mănăstirii (6 preoţi şi 1 diacon), fie a doua zi de Sfinţii Martiri Brâncoveni, când au slujit 3 ierarhi, 34 preoţi şi 7 diaconi. Asta înseamnă că numărul mare de preoţi care slujeau în anii trecuţi într-o singură zi, anul acesta au fost repartizaţi pe un interval de trei zile. Doamne, ajută!

Înalt PreaSfinția Voastră, dar Trinitas și Monitorul? Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Consiliul Județean Suceava au organizat un eveniment puternic și elegant la Mănăstirea Putna cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Marea Serbare de la Putna. Forța acestei manifestări a fost dată și de prezența în număr mare a credincioșilor, mulți dintre ei îmbrăcați în costume populare și fluturînd tricolorul, a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, și a președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Pe lîngă faptul că Patriarhul a oferit lăcașului de cult Sfântul Potir și Sfântul Disc, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfinția Sa Calinic a împărțit distincții unora dintre invitați. Cea mai înaltă distincție oferită a fost Crucea Bucovinei pentru clerici și pentru mireni, și au urmat Ordinul Mușatinii și Ordinul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul. Au primit distincții președintele Academiei Române, academicieni, profesori universitari, președintele Consiliului Județean Suceava, vicepreședinții administrației județene, administratorul public al județului nostru, primari și consilieri locali. Așadar, pe lângă academicieni și universitari, au primiti distincții din partea Bisericii reprezentanți ai organizatorilor evenimentului, dar și oameni din administrație ,datorită cărora lăcașurile de cult beneficiază de finanțare. Poate că ar fi fost corect ca de distincție să se bucure și unele mijloace de informare în masă care promovează Biserica și evenimentele organizate de aceasta. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a dezvoltat partea de comunicare în on-line, dar aceasta ar fi insuficientă fără presa clasică. Televiziunea publică nu a catadicsit să transmită evenimentul, preferând să se ocupe de Ziua Marinei. Avem noi doar vreo două-trei vase de luptă, dar acolo era prezentă conducerea de partid și de stat a României. În schimb, a transmis evenimentul Trinitas TV. Chiar dacă este postul de televiziune al Patriarhiei, reprezentanții acestuia meritau o distincție pentru că promovează constant mănăstirile din județul nostru și evenimentele organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Înaltpreasfinția Voastră Calinic Botoșăneanul (sic!, n.n.), o medalie cât de mică ar fi meritat și „Monitorul de Suceava”, pentru că de ani de zile are pagini dedicate vieții Bisericii Ortodoxe. Poate data viitoare. La 200 de ani de la Marea Serbare de la Putna.”

Radio Top

„Monitorul de Suceava”? Da, sunt de acord cu ce spuneţi, numai că acest trust de presă nu a fost în atenţia organizatorilor Serbării de la Putna.

Ca arhiepiscop și chiriarh al acestei eparhii, am oferit distincţii doar celor propuşi de Mănăstirea Putna.

„Monitorul de Suceava”, respectiv managerul acestui trust, dar şi alte trusturi de presă, vor primi distincţiile meritate la un proxim eveniment din istoria acestei arhiepiscopii, care va avea loc, cu ajutorul lui Dumnezeu, mult mai devreme de împlinirea a 200 ani de la Serbarea din 1871. Cu Dumnezeu, înainte!