Zi deosebită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, 8 august 2021, în Duminica a VII-a după Rusalii, numită și Duminica Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum.
În zorii zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
A urmat săvârșirea Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în incinta așezării monahale, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Damaschin a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a prezentat înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi cu privire la cele două minuni săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos. Preasfinția Sa a adus în atenția credincioșilor, spre analiză, câteva versete din cea de-a doua parte a Epistolei Sfântului Apostol Pavel către Romani. „Aceste prime șapte versete din capitolul 15 al Epistolei către Romani vorbesc despre cum trebuie noi sa viețuim unii cu alții. Înaintea lui Dumnezeu nu ajungem niciodată singuri. Drumul spre împărăția lui Dumnezeu nu este un drum solitar. Drumul spre împărăția lui Dumnezeu se face împreună cu alții și în funcție de cum am mers cu alții pe acest drum; va trebui să ne așteptăm la un răspuns bun sau mai puțin bun atunci când ajungem la capăt.”
Preasfinția Sa a punctat și faptul că în textul epistolei se regăsește mențiunea conform căreia creștinul are datoria de a-i sprijini pe ceilalți purtându-le slăbiciunile, lăsând la o parte plăcerea personală. „Cum purtăm noi slăbiciunile celor neputincioși? În primul rând, nejudecându-i, nedisprețuindu-i. În primul rând, neconsiderându-i pe ei oameni de categoria a doua sau de altă categorie. Dumnezeu îl primește așa cum este pe oricine vine înaintea Lui, El dorindu-Și și dorindu-ne și noi a nu rămâne așa, ci a spori în credință, în rugăciune, în dragoste și în cunoașterea lui Dumnezeu. (… ) Deci, nu căutăm plăcerea noastră, ci mai întâi să căutăm plăcerea aproapelui nostru. Să căutăm ceea ce-l odihnește pe cel de lângă noi; asta trebuie să facem toată viața noastră, aceasta este viața de creștin. Nu eu să fiu în centrul atenției, nu ale mele dorințe să se împlinească cele dintâi, nu mie mi se cuvine cel dintâi să mi se facă asta sau cealaltă. Nu! Eu dau un pas în spate și dau întâietate celuilalt. Fiecare să caute să placă aproapelui său. (…) Nu orice plăcere, a mea sau a aproapelui meu, este bună și este spre zidire. Ci numai atunci caut să îl odihnesc pe aproapele meu în ceea ce îi este bun aici, pe pământ, și în fața lui Dumnezeu, adică spre zidirea lui sufletească.”
Un alt aspect important menționat de Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar în textul cuvântului de învățătură face referire la încurajarea lucrurilor de folos pentru cel de alături. „Fiecare să caute să îi placă aproapelui său la ce este bine, spre zidirea lui, nu spre dărâmare, nu spre șubrezirea sănătății lui celei trupești, a celei pământești.”
În încheiere, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să le fie sprijin neîncetat prin rugăciune și implicare tuturor celor care au nevoie de ajutor „Primiți-vă unii pe alții, precum Hristos v-a primit pe voi, ca prin aceasta să se slăvească Dumnezeu. Aceasta e finalitatea. Ca oamenii, bazându-se pe noi, mai ales pe noi, creștinii, și îndeosebi pe creștinii ortodocși, că ne înțelegem, că ne iubim, că ne acceptam, că ne iertăm unii pe alții, să slăvească oamenii pe Dumnezeu. (…) Fiecare din jurul nostru ar trebui să fie un odor pe care ar trebui să îl purtam în noi, în rugăciunea noastră, în gândul nostru, în durerea noastră împreună cu el. Să fim părtași la necazul lui și la bucuria lui, și la plânsul aproapelui nostru, nu să fiu invidios pe aproapele meu, nu să fiu întristat de aproapele meu, ci împreună, într-un gând, să slăvim pe Dumnezeu, într-un gând să trăim, cu o singură gură să mărturisim și să ne primim unii pe alții, precum și Hristos, Dumnezeul nostru, ne-a primit pe noi.”
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”.
În după amiaza zilei, începând cu ora 17:00, pe un podium special amenajat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, a avut loc Taina Sfântului Maslu de obște. Slujba, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a fost săvârșită pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.
La eveniment au participat preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și stareți și protoierei din cuprinsul eparhiei. Din sobor a făcut parte și părintele Justinian Cârstoiu, profesor doctor în cadrul Departamentului de Teologie istorică, biblică și filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Ierarhul a înălţat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenţi, dar şi a celor ce se află în spitale sau în casele lor, pe patul de suferinţă. Mai mult, Înaltpreasfinția Sa a citit și rugăciuni pentru dezlegare.
La final, în cuvântul de învățătură rostit de părintele Justinian Cârstoiu au fost prezentate pe larg vindecările minunate regăsite în Sfânta Scriptură, atât în Noul, cât și în Vechiul Testament. Părintele profesor doctor a vorbit și despre puterea tămăduitoare a rugăciunii, precum și despre importanța primirii Sfintelor Taine.
În încheiere, atât cei prezenți la săvârșirea Sfântului Maslu, cât și cei care au urmărit transmisiunea live a slujbei au fost invitați să participe la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna, cu atât mai mult cu cât la această dată se împlinesc 150 de ani de la Serbarea de la Putna la care a participat poetul național, Mihai Eminescu, prilej pentru care s-a pregătit o serie de manifestări aniversare.
Irina Ursachi