În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în săptămâna 19-23 iulie, s-au desfășurat trei activități catehetice. Prima activitate a avut loc în protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, cea de-a doua în protopopiatul Suceava II, iar cea de-a treia întâlnire catehetică a avut loc în protopopiatul Rădăuți, fiind prilejuită de întâlnirea săptămânală cu tinerii seminariști ai Seminarului Teologic Mitropolit Dosoftei, Suceava.
Astfel, miercuri, 21 iulie 2021, de pomenirea Sf. Cuvioși Simeon și Ioan Pustnicul, Rafael și Partenie de la Agapia Veche și a Sf. Proroc Iezechiel, am vizitat parohia Sfântul Ierarh Nicolae, din Sadova.
Aici, într-un spațiu de basm, pe un deal cu pajiște verde, înconjurat de brazi falnici, într-o biserică zveltă și impunătoare de zid cu arhitectură în stil brâncovenesc, ne-au întâmpinat părintele paroh Simion Mândrilă, doamna preoteasă, prof. Lidica Mândrilă, împreună cu 35 de copii și tineri frumoși, harnici și cuminți.
Tabăra de vară de la Sadova, Vacanță în tinda bisericii, a fost organizată pe parcursul a trei zile consecutiv, în care părintele paroh și doamna preoteasă au invitat copiii din parohie la diferite activități interactive, de spiritualitate, de cultură generală, de joc și mișcare și de dezvoltare personală.
Astfel, luni 19 iulie, în prima zi a taberei, copiii au fost prezenți mai întâi la rugăciunea de început de lucru, apoi au fost inițiați în meșteșugul decupajului și în tehnici de ornare a unor cutii de lemn pe care ulterior le vor utiliza pe post de penare în viitorul an școlar. În partea a doua a zilei, după masa de prânz, toți participanții taberei au vizionat un film motivațional, în care câțiva tineri își povestesc experiențele și căutările lor în legătură cu Dumnezeu. Spre seară au avut loc frumoase jocuri de recreere și relaxare prin muzică, precum: Scaunele muzicale, Ghicește artistul!, etc.
A doua zi, marți 20 iulie, la pomenirea Slăvitului Prooroc Ilie Tezviteanul, tinerii, alături de întreaga comunitate parohială, îmbrăcați în costume tradiționale, au participat la dumnezeiasca liturghie. După sfânta liturghie a urmat o agapă, iar după masă a avut loc o întâlnire cu un invitat special, în persoana Monahiei Cristina de la Mănăstirea Sucevița. Maica Cristina, a fost profesor de limba și literatura română, de aceea, a vorbit despre vocația de a fi profesor și privilegiul de a fi elev, purtându-i pe copii într-un dialog interactiv.
A treia zi, miercuri dimineață 21 iulie, datorită vremii favorabile, au avut loc jocuri și întreceri sportive afară, în curtea bisericii, iar aproape de ora prânzului un alt invitat special și-a făcut simțită prezența la biserica parohiei. De această dată a fost vorba de doamna terapeut, Maria Ibănescu, cea care i-a învățat pe copii și pe tineri cum să execute corect anumite tehnici de prim ajutor și câteva exerciții de mobilitate fizică, de respirație și menținerea unei posturi corecte a coloanei vertebrale.
După ora prânzului, a sosit și cel de-al doilea invitat surpriză al zilei, domnul doctor de origine siriacă, Andrei Șerban, medic internist și specialist în ozono-terapie, cel care le-a vorbit celor prezenți despre valoarea pe care o au în viața unui om, sănătatea, credința în Dumnezeu și dragostea față de neam și țara în care ne-am născut și am crescut.
După ora 14.00, am ajuns și noi în parohia Sadova și împreună cu doamna inspector școlar, prof. Daniela Ceredeev, am regăsit satul liniștit și imaginea copilăriei noastre de altădată. Am simțit cu adevărat că parcă timpul a rămas în loc și am avut simțământul cum că eram acolo de când lumea.
Doamna Inspector i-a cooptat pe toți cei mari și pe cei mici într-un dialog al prieteniei și al tinereții, care s-a lăsat cu multe feedback-uri pozitive și îmbucurătoare, iar la vremea potrivită, am susținut o cateheză despre Sfântul Ierarh Nicolae, Marele făcător de minuni, pe care l-am cunoscut mai bine prin interpretarea ermineutică a sfintei sale icoane.
Ceea ce a urmat, ne-a lăsat pe toți fără cuvinte, deoarece invitându-i pe copii să-i cânte La mulți ani! părintelui Simeon, întrucât era sărbătorit și Sfântul Cuvios Simeon Pustnicul în acea zi, am asistat cu toții la un adevărat recital de cântări patriotice, folclorice și religioase, interpretate într-un mod atât de frumos încât parcă nu am mai fi plecat din biserică.
Ultima zi a taberei s-a încheiat cu un firesc foc de tabără, unde copiii au recitat poezii, au cântat și s-au bucurat de timpul frumos de afară.
Mărturisesc cu sinceritate faptul că deși am ajuns doar la sfârșitul celor trei zile de tabără, atmosferă și bucuria întâlnite în biserica parohiei Sf. Nicolae din Sadova, m-au copleșit în sensul cel mai bun, dovedindu-mi încă odată cât adevăr se regăsește într-o rugăciune pe care o rostim adesea înaintea Maicii Domnului: În biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta, Născătoare de Dumnezeu Fecioară.
Cea de-a doua activitate catehetică din această săptămână a fost organizată în parohia Chilișeni, protopopiatul Suceava II, de către părintele paroh, Păstrăv Ciprian și doamna preoteasă, Păstrăv Smaranda. Ținând cont de faptul că parohia nu depășește un număr de 70 de familii, iar dintre acestea o mare parte nu mai sunt familii tinere, faptul că părintele și doamna preoteasă au reușit să adune aproximativ 12 copii și tineri în tabăra de vară a parohiei, chiar se poate considera o reușită.
Tabăra s-a numit Micii iconari, iar conceptul acestor zile în parohia Chilișeni a fost acela al înființării unui atelier de pictură și artă decorativă. Astfel, copiii au pictat icoane pe sticlă, pe hârtie și pe lemn, iar părintele paroh le-a susținut cateheza cu tema: Icoana, calea de a-L cunoaște pe Dumnezeu.
Cea de-a treia activitate catehetică a avut loc la Mănăstirea Sihăstria Putnei, cu ocazia unei întâlniri de lucru cu seminariștii suceveni aflați în această perioadă într-un program de practică liturgică.
Astfel, joi 22 iulie, am avut întâlnirea catehetică cu tema, identificarea răspunsului la întrebarea: Ce m-a făcut să aleg calea seminarului teologic?
De asemenea, au fost discuții legate de dogmatică, pe baza învățăturii ortodoxe despre Sfânta Treime. Privitor la acest aspect, a fost prezentată erminia icoanei Sfintei Treimi a pictorului rus, Andrei Rubliov (1360-1430), iar pentru lectură suplimentară, a fost prezentat tratatul dogmatic al Părintelui Dumitru Stăniloae, cu titlul: Sfânta Treime – structura supremei iubiri.
Nădăjduim în continuare că parohiile și școlile sucevene se vor angaja în organizarea acestor școli și tabere de vară, dăruind tinerilor și copiilor eparhiei noastre, clipe de neuitat la umbra tihnită și dătătoare de pace sufletească a bisericilor noastre strămoșești.
Prof. Cristi-Gabriel Hurjui
Inspector pentru cateheză