Astăzi, 18 iulie 2021, în Duminica a patra după Rusalii, numită și Duminica Vindecării slugii sutașului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul său natal – Dornești, județul Suceava. Ierarhul a fost așteptat cu mare bucurie și întâmpinat, potrivit obiceiului, cu pâine și sare, de credincioși îmbrăcați în costume populare.
Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, aflată sub ocrotirea Maicii Domnului. Din soborul slujitor a făcut parte și părintele Constantin Ionel Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
După citirea Sfintei Evanghelii, pericopa relatând minunea vindecării slujitorului sutașului, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că smerenia ar trebui să stea la baza tuturor cererilor către Dumnezeu. „Sutașul este vrednic de cinstire și de laudă pentru că, pe lângă a lui credință că Dumnezeu poate să facă această minune, pe lângă dragostea lui față de slujitor și față de întreaga comunitate, acest sutaș din Sfânta Scriptură avea smerenie.”
Preasfinția Sa a vorbit și despre recunoașterea și asumarea nevredniciei în dialogul cu Dumnezeu: „Dacă Sfântul Apostol Pavel, dacă Sfântul Ioan Botezătorul spun că nu sunt vrednici, dacă fiul risipitor recunoaște lucrul acesta în fața lui Dumnezeu Tatăl, nu ar trebui cu atât mai mult noi, cei de astăzi, ca atunci când ne apropiem în fața Lui cu o rugăciune, cu o cerere sau cu orice altceva, prima dată să spunem: Nu sunt vrednic să primesc ceea ce cer, nu mi se cuvine. (…) Dacă ne raportăm la legea lui Dumnezeu, la cum ne îndeamnă Dumnezeu să fim, vedem că distanța între unde suntem și unde ar trebui să fim este mare. Primul pas, atunci când ne apropiem de Dumnezeu, este să nu ne mințim și să spunem că distanța este mai mică, să nu ne mințim și să credem că suntem în apropierea lui Dumnezeu; să nu ne mințim și să credem despre noi că suntem buni, corecți, drepți, cinstiți și de aceea vrednici să primim ceva de la Dumnezeu. ”
În încheiere, ierarhul a vorbit despre importanța modului înfățișării rugăciunilor înaintea lui Dumnezeu – cu credință, cu dragoste și, mai ales, cu smerenie „Vreți ca Dumnezeu să se aplece mai mult asupra a ceea ce cerem noi? Înmulțiți dragostea față de El și față de semeni, sporiți credința, dar nu uitați să vă apropiați de Dumnezeu cu inimă înfrântă și smerită; pe aceea o ascultă Dumnezeu, aceea îl mișcă pe Dumnezeu. Nu să cerem drepturi, nu să considerăm că suntem vrednici a ni se împlini ceva.”
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. Momentului de împreună rugăciune i s-a adăugat un program artistic pregătit de un grup de copii ai parohiei, în cadrul căruia au fost prezentate cântece și poezii patriotice, sub îndrumarea doamnei profesoare Genoveva Filip.
Un alt moment deosebit a avut loc după Sfânta Liturghie, când soborul de preoţi şi diaconi, condus de Preasfinţitul Părinte Damaschin, a săvârșit slujba de mulţumire şi binecuvântare pentru cei 25 de ani de împreună-vieţuire a părintelui Tiberiu cu preoteasa Luiza.
La final, părintele paroh Tiberiu Fedoreanu i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântare, precum și pentru purtarea de grijă pe care o are față de credincioșii din Dornești.
Preasfințitul Părinte Damaschin și-a exprimat bucuria prezenței în mijlocul comunității în care s-a născut și a crescut și emoția slujirii în lăcașul de cult, mărturisind că viețuirea creștină deprinsă în cadrul acestei comunități a contribuit la alegerea drumului duhovnicesc.
Biserica închinată praznicului „Adormirii Maicii Domnului” a fost construită în anul 1796 ca biserică catolică; în prezent este folosită de comunitatea ortodoxă din Dornești.