La începutul lunii iunie 2021, am fost primit de curatorul și managerul de proiect Christina Eiden la Institutul Bukowina în Augsburg. Institutul este înființat din noiembrie 1989 și afiliat la Universitatea din Augsburg din 2003, în scopul cercetării și transmiterii informațiilor despre istoria și cultura din Bucovina, cu aspectele ei regionale și transnaționale. Institutul Bukovina deține o colecție vastă de obiecte din Bucovina care sunt prezentate atât în expoziții tematice (periodice), cât și într-o expoziție permanentă, o bibliotecă bogată și o arhivă cu documente dăruite de germanii – bucovineni repatriați în anii 40.
În cadrul discuțiilor s-a avut în vedere posibilitatea întocmirii unui parteneriat colaborare culturală între Institutul Bucovina și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Institutul menține parteneriate cu mai multe universități, instituții culturale, inclusiv cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Un parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților ar fi binevenit, cu atât mai mult cu cât institutul nu are colaborări cu alte instituții religioase. Institutul a salutat această inițiativă cu entuziasm.
Datorită diversității activităților Institutului, colaborarea poate avea mai multe aspecte specifice: proiecte de cercetare (în domeniul spiritualității si tradițiilor bucovinene); publicații; expoziții; întâlniri; prelegeri și concerte; excursii educaționale; acces la biblioteca și arhiva institutului în scopuri de cercetare și proiecte științifice; etc.
Jurnalul lunar al Asociații Germanilor din Bucovina publicat de institut poate găzdui diferite articole și anunțuri cu privire la diverse evenimente religioase sau culturale în Bucovina. Doamna Eiden a subliniat, în repetate rânduri, disponibilitatea institutului de a oferi ajutor și sprijin în cadrul proiectelor comune. La rândul său, Arhiepiscopia se bucură să ofere asistență Institutului în activitățile sale.
Din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost oferite mai multe cărți pentru biblioteca institutului. S-a stabilit menținerea legăturii și intensificarea colaborarii de îndată ce măsurile pandemice o vor permite, precum și stabilirea unui protocol de colaborare pentru realizarea unui cadru oficial de colaborare inter – instituțională.
Pr. Mihai Cobziuc,
Director Departamentului Minorități și Misiune culturală, socială și identitară