Răspunsul ierarhului II – 23 aprilie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

132. M.V.

„Vă rog să trasmiteți Înaltpreasfințitului Calinic rugămintea de a analiza situația Mănăstirii Arborea și a o redeschide ca mănăstire de călugări sau măicuțe. Mulțumesc. Doamne, ajută!” (V.M.)

Stimate domnule! Vă asigurăm că Schitul Arborea, pe ruinele căruia a fost construită biserica-monument, nu peste mult timp, va fi reînfiinţat. Sărbători binecuvântate!

 

133. M.B.

„IPS Părinte Arhiepiscop, cu zi ce trece vedem deslușit ca și într-o oglindă că lucrurile par să ia o întorsătură greșită și fără întoarcere în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Cuvântul de la instalarea IPS Voastre și spiritul de dreptate a rodit puțin timp, ceea ce ne face să ne ducem cu gândul la sămânța căzută pe stâncă (piatră) care nu are rădăcină, nici umezeală, iar de la un timp se usucă. Puteți reitera capitolul 8 din Evanghelia după Luca să vedeți despre ce este vorba. Dinafară lucrurile se văd clar și concludent. Problema este una foarte serioasă la care știm că veți răspunde cum vă place, dar nu cum este corect și normal. Cum se face că parohia Broșteni din protopopiatul Câmpulung Moldovenesc este scoasă la parohii din mediul rural pe lista parohiilor vacante din data de 22 aprilie, o dată ce Broșteniul este oraș atestat și cu acte în regulă și nicidecum sat sau comună. Oare nu știți acest lucru? Sau nu v-au spus consilierii… v-au dus din nou în eroare!? Nu îmi vine să cred!!! Sau așa vor mușchii protopopului de Câmpulung, Aurel Goraș… ca să știe sigur cui îi ia plicul cu valută. Oare de ce unele parohii care aparțin de mediul rural au fost trecute la urban, ceea ce nu este corect și statuar, iar orașele propriu-zise sunt trecute la rural!? Unde și când se mai respectă Art. 124 din Statutul BOR?! Știm că preoții care vor dori să se transfere la parohia Broșteni vor trebui să dea concurs de selecționare și nicidecum concurs de dosare. Dar suntem foarte dezamăgiți și credem cu certitudine că în Arhiepiscopia Sucevei se respectă «statutul după ureche» a vechilor consilieri sau «Statutul Țării lui Papură Vodă». Să știți că atât clerul, cât și credincioșii din Bucovina sunt total dezamăgiți de IPS Voastră și nu mai au încredere în Biserică și episcopi nici cât un grăunte de muștar. Gândul ne duce clar că ceva nu este în regulă cu IPS Voastră: ori v-au sedat și pus fel și fel de prafuri, substanțe cu efecte de calmare, nepăsare, stări de plenitudine, stări haotice etc. ca să facă ce vor consilierii cu persoana IPS Voastre, ori v-au prins consilierii în șah și vă joacă pe degete cum vor ei ca pe un copil… adică nu aveți nicio autoritate?!?!!? Acuma să ne fie cu iertare și dorim să apară pe site-ul arhiepiscopiei plângerea noastră. În contextul în care ne veți ignora și nu ne veți aduce un argument clar și pertinent, fără supărare ne vom adresa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod, invocând probe şi argumente solide că la Arhiepiscopia Sucevei se încalcă Statutul BOR ori de câte ori vrea arhiereul sau consilierii. Vă mulțumim că ați citit aceste rânduri și sperăm să nu vi se pară o glumă și o apoftegmă de 2 bani, deoarece gluma se îngroașă, iar transparența și corectitudinea nu mai sunt demult calități ale IPS Voastre. Doamne, ajută!”

Stimate domnule! Certăreţ mai sunteţi! Însă, dincolo de această constatare, mai întâi aş vrea să vă spun că vremea conducătorilor păpuşă în Biserică a cam trecut.

1. Dacă parohia Broșteni a fost încadrată în mod eronat la rural, acest aspect va fi remediat de către sectorul de resort. Totuși, din cele scrise şi tezaurizate înlăuntrul sufletului dumneavoastră, se pare că nu acesta este motivul revoltei dumneavoastră, ci acesta se vrea a fi doar pretextul.

2. Constatarea dumneavoastră cum că „m-ar fi prins consilierii în șah și că mă joacă pe degete cum vor ei, ca pe un copil şi că nu aş avea nicio autoritate” consider că este cea mai proastă glumă pe care am auzit-o despre mine în cele trei decenii de când sunt episcop. Însă, indiferent de ce credeţi, vă asigur cu toată responsabilitatea că, până în prezent, şi nădăjduiesc că şi de acum încolo, nu s-a găsit persoana care „să mă prindă cu ceva în şah şi să mă joace pe degete”, după cum afirmaţi; totuşi, constat, din afirmaţia dumneavoastră, că sunteţi un iscusit „semănător de zâzanii”, că tot faceţi trimiteri la parabole. Numai că, aveţi grijă, „ceea ce seamănă omul în viaţă, aceea va şi culege”!

3. Ameninţarea dumneavoastră că „vă veţi adresa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod, invocând probe şi argumente solide că la Arhiepiscopia Sucevei se încalcă Statutul BOR ori de câte ori vrea arhiereul sau consilierii” chiar nu-mi creează nici cel mai mic frison. Exageraţi! Aveţi libertatea dată de Dumnezeu să scrieţi şi să solicitaţi cui doriţi dumneavoastră „cea mai expertă” comisie, din care să faceţi parte şi dumneavoastră, chiar ca preşedinte al acelei comisii, care să verifice activitatea Cancelariei Eparhiale, respectiv a consilierilor eparhiali şi protopopilor în amănunt, dar vă asigur că respectiva comisie nu va face altceva decât să-şi piardă timpul pentru că, până în prezent, nu s-a încălcat în vreun fel Statutul BOR şi nici Hotărârile Sfântului Sinod.

Curios lucru, dacă până în prezent aţi fost învăţat cu nerespectarea Statutului, respectiv a Hotărârile Sfântului Sinod, apropos de numirile în anumite parohii/feude, – spun aceasta pentru că nu am găsit în arhivă sesizări în acest sens sau poate or fi fost incinerate la nefericitul incendiu –, acum, când chiar se respectă Statutul, respectiv Hotărârile Sfântului Sinod, vi se pare că este încălcat. Ştiţi, asta ţine şi de pilda cu „luminătorul trupului …”.

4. Cât despre transparența și corectitudinea mea, despre care spuneţi că „nu mai sunt demult calități ale mele”, las pe Dumnezeu să constate, că oamenii L-au contestat până şi pe Hristos, despre Care spuneau că „scoate pe demoni cu domnul demonilor”, mai ales că de la venirea mea toate hotărârile se iau în permanenţa Consiliului Eparhial şi nu la mica înţelegere, adică pe la colţuri, sau, mai bine spus, din mers. Ştiţi cum e cu numirea pe la colţuri? Să numeşti într-o parohie cu 60 de familii opt preoţi în acelaşi timp. Sau să ai parohie în oraș cu alte trei filii, tot în oraș. Aşa corectitudine, mulţam! Şi exemplele pot continua.

5. Regretăm faptul că aveţi atât de multe nelinişti legate de bunul mers al eparhiei, cu precădere legate de numirile preoţilor în parohii, dar, ca episcop al locului, vă asigur că realmente s-au făcut paşi foarte importanţi în lucrarea Bisericii din Bucovina.

Şi ca să vă asigur de corectitudinea numirilor în parohii şi că nimeni nu-i păpuşa cuiva, aveţi demnitatea şi deconspiraţi-vă numele ca să vă putem numi în comisia de examinare sau de selectare a candidaţilor. Până atunci, Vă doresc sărbători pe măsura sufletului dumneavoastră!