În Duminica a XXXII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie la Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Dragomirna. Obștea monahală, alături de soborul de preoți și diaconi, precum și de credincioșii prezenți, a primit cu mare bucurie vizita pastorală a ierarhului.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a făcut referire la convertirea lui Zaheu vameșul: „Dumnezeu depășește orice logică umană, imediată și de cele mai multe ori cu foarte multe lipsuri. Dragostea lui Dumnezeu arătată față de Zaheu îl întoarce pe acesta așa cum l-a întors și pe Levi, pe Matei și pe femeia cea desfrânată.”
Părintele episcop-vicar i-a îndemnat pe cei prezenți să fie cu luare aminte la judecata celorlalți înainte de vreme: „Eu aflu despre un lucru și nu știu decât ceea ce mi se spune sau, cel mult, ceea ce văd. Dar nu știu nimic din cele din spate, nu știu ce a premers, nu știu ce a fost înlăuntru. Și de cele mai multe ori există ispita aceasta, de a spune că așa este și numai așa. Evanghelia, credința noastră, măcar pe noi, cei care venim la Biserică, vrea să ne învețe că trebuie să nuanțăm lucrurile, să fim prudenți. Că atunci când ești prudent și când nuanțezi ești smerit.”
Mai mult, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a adus în atenția credincioșilor întâmplări ziditoare de suflet din Pateric, pentru a sublinia pericolul etichetării celor din jur.
În final, cei prezenți au fost martori la un eveniment deosebit: instalarea oficială a maicii starețe, Maria Bodnar. La eveniment au participat monahiile mănăstirii, precum și maicile starețe de la mănăstirile Cămârzani și Dragomirna.
Scurt istoric al Schitului „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”
În anul 2002, în mijlocul pădurii de stejar a Dragomirnei, în „Poiana Lui Anton”, părintele Pangrati Petru Hanu a pus piatra de temelie a ceea ce urma să fie o construcție unică, cu o arhitectură deosebită, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Cu osteneala părintelui, precum și cu ajutorul credincioșilor, donatorilor și binefăcătorilor, s-a ridicat, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului“ și, mai apoi, biserica mare a așezământului, făcută numai din bârne îmbinate în stil dacic.
La data de 5 octombrie 2014, a fost oficiată slujba de târnosire a așezământului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, şi de ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.