Colocviul Acad. Zoe Dumitrescu Busulenga-Har și Vocație în cultura română, maica Benedicta-1oo

maica-benedicta-zoe-dumitrescu-busulenga-despre-mihai-eminescu-ziaristi-online-roncea-ro

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna se desfășoară cea de a XIV-a ediție a colocviului Colocviului Acad. Zoe Dumitrescu Busulenga-Har și Vocație în cultura română, maica Benedicta-1oo

Colocviul se desfășoară pe parcursul a doua zile și reunește numeroase personalități din lumea universitară,literară,religioasă și artistică. 

Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut în 20 august 1920 și a primit, în perioada interbelică, o educație orientată spre discipline umaniste. După al Doilea Război Mondial, a avut un parcurs științific care a dus-o în cele mai înalte foruri științifice și culturale. Între 1948 și 1982 a fost profesor la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, apoi director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu”, vicepreședinte al Academiei Române și director al Accademiei di Romania din Roma. Meritele culturale i-au fost recunoscute prin mai multe premii și distincții: Premiul Special al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internațional Herder, Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Italiene etc.

Principala sa preocupare, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere pedagogic, a fost studierea vieții și a operei lui Mihai Eminescu, pe care l-a considerat un model exemplar, a cărui cunoaștere este strict necesară formării elevilor și studenților, și un reper de neocolit pentru înțelegerea identității naționale românești și pentru cultivarea ei în contextul globalizării civilizației contemporane. Scrierile acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga aparțin acelei categorii de opere care nu cad în uitare odată cu trecerea timpului, ci tocmai noile generații au nevoie de adâncurile acestor opere.

Ca pedagog, înfruntând presiunile ideologiei comuniste din anii ʼ60–ʼ80 ai veacului anterior, a înscris Biblia în bibliografia studenților săi de la Universitatea din București. Începând cu anii ’90, când și-a putut exprima credința în public în mod explicit, a susținut numeroase conferințe și a acordat numeroase interviuri pe teme religioase.

În 5 mai 2006, a trecut la cele veșnice și a fost înmormântată, conform dorinței testamentare, la Mănăstirea Putna.

Astazi, 20 august 2020, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea ilustrului profesor și om de cultură Zoe Dumitrescu- Busulenga, Colocviul a debutat cu o slujba de pomenire, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și un sobor de preoti și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii.

 A urmat un moment de evocare la mormântul Maicii Benedicta, aflat – după dorința ei testamentară – în cimitirul Mănăstirii Putna, lângă mormântul duhovnicului său, staretul Iachint Unciuleac.

 Parcursul sărbatoririi  a continuat la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”. Cei prezenti au asistat la vernisarea expozitiei Academician Zoe Dumitrescu-Busulenga, respectând  normele de protecție impuse. 

A urmat vizitarea sălii Academician Zoe Dumitrescu-Busulenga din incinta centrului, unde se află expuse piese de mobilier, biblioteca și numeroase obiecte care au aparținut Maicii Benedicta. 

 Lansarea de carte și cea a nr. 13 a Caietelor de la Putna, precum și dezbateri, comentarii și interventii online au completat agenda primei zile a colocviului putnean.