În Duminica a XIX-a după Rusalii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, comuna Fundu Moldovei.
Evenimentul a fost unul aniversar, fiind prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii parohiale.
De dimineață, ierarhul a fost întâmpinat de un sobor de preoți de la parohiile învecinate, în fruntea cărora s-a aflat părintele Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, precum și de numeroși credincioși, frumos înveșmântați cu straiele populare specifice zonei.
A urmat apoi rânduiala de binecuvântare a lucrărilor de renovare și înnoire a locașului de cult care au avut loc în ultimii ani atât în interiorul, cât și în exteriorul acestuia. De asemenea, Preasfințitul Părinte Damaschin a sfințit o cruce de piatră așezată lângă Sfântul Altar, pentru marcarea celor două veacuri de existență a bisericii.
În continuare, pe un podium special amenajat, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că cele citite, la prima vedere, par cuvinte cu neputință de împlinit. Dar, înainte de a ne plânge spunând: „Doamne, noi nu putem face ceea ce ne ceri Tu” (adică să iubim pe vrăjmași, să facem bine celor ce ne fac rău, să dăm cu împrumut fără să nădăjduim că primim înapoi ce am dat) să ne schimbăm puțin mintea, să o luăm pe altă cale și să vedem în cuvintele Domnului Hristos cât de mult ne prețuiește Dumnezeu, cât de mult ține Dumnezeu la noi. Domnul a spus aceste cuvinte, dar le-a și împlinit. De aceea sunt cuvinte dumnezeiești. Această putere, de a-ți iubi vrăjmașul, nu doar de a-l ierta, este putere dumnezeiască. Doar Dumnezeu poate face acest lucru. A dovedit vizibil că a împlinit aceasta când a fost schingiuit și dat la moarte pe Cruce, a rostit aceste cuvinte pentru cei ce-l chinuiau: „Doamne, iartă-le lor că nu știu ce fac” (Luca 23, 34). Faptul că El ne cere nouă să împlinim același mandat, aceeași cerință, arată cât de mult ne prețuiește. Dumnezeu ne cere să ne comportăm ca și El. Dumnezeu ne consideră capabili de a face ceea ce face El ca Dumnezeu, adică de a ierta.
La finalul cuvântului de învățătură, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți: „Purcedeți în drumul iubirii vrăjmașilor cu acestea două: cu nerăzbunarea și cu iertarea! Și mulțumiți-I lui Dumnezeu că ne-a considerat vrednici a fi ca El, care este milostiv și iertător și ne așteaptă și ne cheamă să fim buni, milostivi și iertători ca El. Amin!”.
După Vohodul cu Sfintele Daruri, ierodiaconul Antonie Manolache, de la Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Botoș, a fost hirotonit ieromonah.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Academica” din Câmpulung Moldovenesc, dirijat de domnul profesor Emil Forfotă.
După Sfânta Liturghie, părintele protopop Aurel Goraș a dat citire gramatelor chiriarhale prin care Înaltpreasfințitul Calinic a conferit Ordinul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” părintelui Modest Babici, cel care de 45 de ani slujește cu jertfelnicie la această biserică, și Ordinul „Mușatinii” domnului Tudor Ioan Zdrob, primar al comunei Fundu Moldovei.
La final, părintele paroh Marian Babici a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți la acest moment de sărbătoare din viața bisericii parohiale. Ziua a fost una de recunoștință față de înaintașii care au zidit și împodobit biserica, dar și față de cei care în prezent au jertfit pentru înnoirea și înfrumusețarea casei lui Dumnezeu.
arhid. Bogdan Norocel
Diacon misionar protopopesc – Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc