Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților îi invită pe toți cei care au evlavie la cel dintâi sfânt ocrotitor al Cetății Sucevei, în zilele de 1 și 2 iunie 2024, la sărbătoarea închinată Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Evenimentul va debuta în dimineața zilei de sâmbătă, 1 iunie, la ora 6:00, cu slujba Acatistului și cu scoaterea în procesiune a sfintelor moaște din paraclisul mănăstirii, înconjurarea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și depunerea acestora, spre închinare, în baldachinul special amenajat lângă Paraclisul „Anastasie Crimca” din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.
După Sfânta Liturghie, dedicată copiilor cu prilejul zilei acestora, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava va avea loc evenimentul intitulat „Panelul olimpicilor”, în cadrul căruia vor fi premiați elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare la disciplina religie. Programul liturgic va continua cu Taina Sfântului Maslu, Ceasul al IX-lea, Vecernia mică și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.
De la ora 20:00 va fi săvârșită slujba de Priveghere, urmată în noapte de Sfânta Liturghie, oficiată în paraclisul mănăstirii.
Duminică, 2 iunie, începând cu ora 8:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în incinta ansamblului monastic, urmând ca în intervalul 11:45 – 12:00 să aibă loc deschiderea Anului Centenar „Preasfințitul Gherasim Putneanul” și lansarea Revistei „Candela”, nr. II/2022.
Ziua hramului va continua cu vernisajul expoziției itinerante de fotografie „Preasfințitul Gherasim Putneanul” la ora 12:15, pe esplanada magazinului Arimateea din curtea așezământului monahal, iar de la ora 16:00, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”va avea loc cea de-a doua ediție a manifestării intitulate „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, bucuria copiilor”.
Un alt moment deosebit care va marca sfârșitul evenimentelor liturgice și cultural-artistice în cinstea Sfântului Ioan cel Nou va fi lansarea unui volum publicat sub egida Edituri Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Răstignirea Împăratului Slavei. Istoria incredibilă și misterul sublim al Sfintelor Pătimiri”, scris de Eugenia Scarvelis Constantinou, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.
Credincioșii sunt așteptați pentru a se închina la racla cinstitelor moaște ale sfântului mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.
Ziua de 2 iunie amintește și despre minunea pe care Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou a săvârșit-o în anul 1622, când Suceava era amenințată de invazia tătarilor. Preoții slujitori au vrut să ducă racla în Cetatea Sucevei pentru a fi în siguranță, dar neputând să o ridice au înțeles că Sfântul nu voia să plece și că el va săvârși o minune spre a salva orașul. Așa s-a și întâmplat, căci s-a pornit o ploaie atât de aprigă, încât i-a silit pe tătari să renunțe la asediul lor.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.
Irina Ursachi